Z článku Přehled potravinářské výroby v roce 2018: dobré vyhlídky, který vyšel koncem roku 2017 v americkém časopise Food Processing, vyplývá, že bezpečnost potravin je na prvním místě jak co do celkové důležitosti, tak i co do počtu odborníků v potravinářství, kteří ji na první místo řadí. Robert Glass, globální marketingový manažer potravinářského programu ABB, vysvětluje, jak chytré technologie pomáhají výrobcům s rezervou plnit bezpečnostní normy.
V uplynulých letech došlo muselo být mnoho potravinářských výrobků staženo z trhu. Podle zprávy o globální bezpečnosti potravin Swiss Re jenom ve Spojených státech počet stažení z trhu vzrostl za uplynulých deset let o 250 %. Neobjevují se žádné známky, že by tento trend polevoval: v roce 2016 americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) nařídil stažení z trhu celkem u 764 výrobků – což je oproti předchozímu roku nárůst o 22 %.
Ztráta za stažení závadného výrobku přišla firmu i navíce než 100 milionů dolarů
Stažení potravinářského výrobku z trhu může vést k závažným finančním ztrátám a poškození dobrého jména výrobce. V 52 % případů stálo americké společnosti stažení výrobku více než 10 milionů USD, a byly zaznamenány i ztráty převyšující 100 milionů USD.
Uvedený problém se rozhodně neomezuje na Spojené státy. V Evropě bylo v rámci Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v 2016 vydáno celkem 847 varování. Varování v tomto případě znamená, že se na trhu objevila potravina přestavující závažné riziko a že se vyžaduje bezodkladné opatření, jako například stažení z trhu.
Nejčastější příčiny? Bakterie rodu Listeria a Salmonella nebo Escherichia coli.
Z těchto statistik jasně vyplývá, že ačkoli bezpečnost potravin je nejvyšší prioritou, stále se na trh dostává značné množství závadných výrobků. Většina z těchto závadných výrobků je kontaminována patogenními organismy, obvykle bakteriemi rodu Listeria a Salmonella nebo bakteriemi Escherichia coli.
Odpovědní pracovníci v potravinářství musí zjistit zdroje kontaminace a přijmout příslušná opatření. To se nyní provádí snadněji díky stále intenzivnějšímu využití inteligentních technologií v potravinářských závodech, zejména díky využití inteligentních výrobních informačních systémů (MES). Ty umožňují připojit se k zařízení pro měření kvality a analýzu potravin, například k systému automatického odběru vzorků, a zajišťují okamžitý přenos dat. Tím dovolují snáze sledovat pohyb složek potravin v dodavatelském řetězci.
Patogeny jako například Escherichia coli kontaminují potravinářské suroviny v důsledku styku s fekáliemi zvířat, které tyto bakterie obsahují. Při nasazení výše zmíněného systému MES, který průběžně poskytuje přesné informace o původu a výsledky analýzy surovin, obdrží vedoucí výroby včasné varování. Navíc může snadno identifikovat šarži, která je bakteriemi kontaminována, a může vysledovat původ kontaminace zpět-ně v celém řetězci. Příslušné informace se přenášejí do externích systémů a umožňují pohotově informovat zodpovědné zaměstnance výrobního závodu.
Řešením speciální potravinářští roboti
Vedoucí výroby mohou veškerá data vzájemně srovnávat, a díky tomu zjistit, zda příčina kontaminace tkví ve zdroji surovin nebo v kontaminovaném zařízení. Ačkoli stále více výrobních závodů využívá k zajištění maximální hygieny a obraně proti kontaminaci antimikrobilální potravinářské roboty, v některých výrobních závodech jsou stále v provozu zařízení, na kterém může dojít k bakteriální kontaminaci. Přesné informace jsou důležitým krokem k náležitému řešení problému.
Inteligentní technologie umožňuje managementu podniku zajišťovat výše uvedené procesy rychleji a přesněji. Tím se významně eliminuje riziko a předchází se vysokým nákladům na stažení výrobku z trhu. Zároveň je zajištěn soulad s příslušnými předpisy, průmyslovými normami a osvědčenými postupy.
Bezpečnost potravin pravděpodobně zůstane nejvyšší prioritou potravinářské výroby na celém světě. Díky nástupu inteligentních technologií a systémů v potravinářských závodech mohou podniky zaručit dodržování bezpečnostních norem snadněji a racionálněji.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist