V souladu se strategickým cílem dlouhodobého zajištění kvalitního ovoce každým rokem plocha sadů společnosti R. JELÍNEK roste. V současné době společnost vlastní 97 ha švestkových sadů v okolí Vizovic, Luhačovic a Kostelanech, a to ji staví do pozice největšího pěstitele švestek v České republice. Dále obhospodařuje 14 ha třešňových sadů v Kostelanech na Kroměřížsku a 80 ha meruňkových sadů na jižní Moravě (lokality Starovice a Velké Němčice). Společnost RUDOLF JELÍNEK chce pokrýt až třetinu své produkce ovocných pálenek z vlastního vypěstovaného ovoce.

Mnohaleté sadařské úsilí společnosti RUDOLF JELÍNEK se zúročuje v podobě výjimečných produktů z vlastních sadů. Od roku 2008 na trh každoročně uvádí Vizovickou zlatou slivovici, která vzniká kupáží nejlepších odrůd daného ročníku a dozrává na sušených švestkách. Byli první, kdo takovou slivovici představil zákazníkům a kdo do výrobní praxe přenesl tradiční postup z valašských domácností, tedy maceraci sušených švestek ve slivovici. Následujícího roku přidali jednoodrůdovou Vizovickou slivovici vyrobenou z nejlepší odrůdy sklizně daného roku. Odrůdová slivovice, která dokonale odráží daný ročník a která je tak pokaždé jiná, to tady opět nebylo. Obě tyto slivovice se postupně staly páteří jejich sortimentu nejen pro kvalitní restaurace a bary. A beze zbytku naplňují vizi společnosti, tedy přinášet inovace, které tento velmi tradiční obor posouvají kupředu. Před deseti lety možná nikdo nevěřil tomu, že ročníkovou, jednoodrůdovou slivovici udrží v prodeji maximálně rok a všech pět tisíc lahví bude pryč. Jelikož milují ovocné pálenky ze všech druhů ovoce, začali v posledních dvou letech realizovat výzvu v podobě uvedení dalších inovativních výběrových pálenek z vlastních sadů, které, stejně jako Vizovická slivovice, budou dokonale odrážet místo původu ovoce a ročník jeho sklizně.

R. jelinek
Foto: Jan Weiser

V roce 2019 představili první edici Starovické meruňkovice  z  vlastních sadů ve Starovicích, která ale na rozdíl od řady jiných meruňkovic zrála v sudech. V čem spočíval inovativní přístup? Ze dřeva starých vykácených meruňkových stromů si nechali vyrobit sudy. Právě v nich zraje tato speciální meruňkovice a díky nim má tak marmeládovou vůni i chuť. Kapacita staření v sudech je omezená, a tak je Starovická meruňkovice prakticky neustále vyprodaná. Nicméně pracují na tom, aby byli schopni přinést na trh dost lahví, mimo jiné proto, aby je mohli dodávat do špičkových restaurací a barů.

jelinek
Foto: R. JELÍNEK

 

Rok po Starovické meruňkovici na trh přišli s Vizovickou jaderničkou ročníku 2015 - jablkovicí z odrůdy, která je pro Valašsko a Vizovice typická. Do výroby jablkovice se rozhodli vnést trochu francouzského vlivu. Polovinu jablek zpracují tradičním způsobem na kvas a druhou polovinu zpracují na mošt, který nechají kvasit. Poté destilují a až po destilaci oba destiláty smíchají a uloží ke zrání na minimálně dva roky do dubových sudů po whisky GOLDCOCK. Díky tomu Vizovická jadernička voní a chutná po hřebíčku, rozinkách, a především po jablíčkách, která pěstují na Těchlově ve Vizovicích.

jelinek2
Foto: R. JELÍNEK

Novinkou roku 2021 byla Kostelanská třešňovice 2020. První sklizeň třešní z vlastních sadů v chřibských Kostelanech nebyla zrovna bohatá, ale i tak dala necelá tuna třešní vzniknout 249 lahvím ročníkové třešňovice. Protože peckoviny musí být lahvovány odleželé, počkala si tato třešňovice na lahvování rok. Jde o pálenku z odrůdy Kordia, vůně i chuť jsou pro třešňovici charakteristické, výrazně se v nich projevují pecky. Mohlo by to vypadat, že se tak kruh uzavírá, protože do lahví se třešňovicí dostalo poslední ovoce, které aktivně společnost RUDOLF JELÍNEK pěstuje a sklízí ve vlastních sadech v Česku. Vizovičtí to ale posunuli ještě dál.

Už dlouho ve Vizovicích pracují na pomyslné třešničce na dortu ve smyslu nejvybranějších pálenek, kterým se dostalo nejlepší a nejdetailnější péče. S inspirací ze světa whisky a rumu tak nabízejí další nový pohled na ovocné destiláty - single cask, tedy edice z jednoho konkrétního sudu, na vybrané odrůdové pálenky dozrávané ve skleněných demižonech stejně jako v domácích podmínkách.